Betrouwbaar, betaalbaar, rendabel.

Veel argumenten met zwaar uitvergrootte rendementsverliezen, foto's van beschadigde panelen, worstcase scenario's en zware technische schade aan de installatie door vuil worden vaak gebruikt als middel om eigenaars hun panelen (te vaak) te laten reinigen en controleren. 

 

Wel zijn respect voor de installatie, opbrengst, algemeen uitzicht, veiligheid en correct gebruik hiervan terechte argumenten waarom wél iedereen zijn installatie degelijk zou moeten (laten) onderhouden, liefst op een betaalbare manier. Indien dit overmatig gebeurt en aan te hoge prijzen zullen de (rendements-) voordelen van het onderhoud niet opwegen tegen de prijs die ervoor betaald word.

Waarom reinigen

Het is een feit dat zonnepanelen gedurende hun lange levensduur in weer en wind buiten liggen, met als extra factor de vervuiling die deze moeten doorstaan. Uitstoot, organische stoffen, vogel uitwerpselen, zand en stof, zorgen ervoor dat er een film laag over de cellen komt te liggen, waardoor deze minder gaan presteren. In extreme gevallen, vanwege de hogere temperaturen zou er zelfs een defect kunnen optreden, al is dit zeldzaam. Een groot deel van de vervuiling spoelt dankzij de regen gewoon terug weg, de overschot hecht zich vast en vormt (meestal onderaan het paneel) een dikke laag vuil die niet weggespoeld kan worden en vooral de onderste rijen cellen negatief beïnvloedt. Algemeen genomen bepaalt de omgeving, hoek en opstelling de grootste factoren hoe snel en de mate van vervuiling op de panelen optreedt. Ook de aanwezigheid van bomen, schoorstenen, snelweg, landbouw en industrie zijn sterke vervuilers voor zonnepanelen.

zonnepanelen vuil

Frequentie reinigen

Het is dan ook logisch dat een absoluut minimum aan onderhoud van de installatie noodzakelijk is. Gemiddeld genomen kan een installatie het best om het jaar tot uiterlijk 2 jaar grondig gereinigd worden. Indien u nabij nadelige factoren (voor zonnepanelen) woont kan extra reiniging noodzakelijk zijn, bv om de 6 maanden. Periodiek onderhoud en reiniging zorgen er ook voor dat het vuil zich niet permanent kan hechten wat de toekomstige reinigingen alleen maar vergemakkelijkt en automatisch ook de levensduur met bijhorend rendement kan verlengen.

Waarom controle

Bijkomend voordeel is dat bij een reiniging  met controle ook eenvoudig ernstige defecten en problemen kunnen vastgesteld worden, wat op zijn beurt erger kan voorkomen. Bovenop de (eventuele) rendementswinsten, wordt er een kostenbesparend voordeel gewonnen door schade vroegtijdig op te sporen, maar belangrijker is de verhoging van de veiligheid.

Waarom nano coating

zonnepanelen oost west

Er zijn genoeg artikelen terug te vinden over de zin, maar voornamelijk onzin van nano coating op zonnepanelen. Ook heeft onderzoek aangetoond dat de rendementsvoordelen (waarvoor dit vaak wordt aangeprezen) niet opwegen tegen de kostprijs ervan.  Wij delen deze mening persoonlijk ook en vinden zuiver dit argument alleen dan ook niet de juiste om dit uit te voeren. Wel om tal van andere redenen in combinatie met de eventuele rendementsvoordelen. Nano coating kunnen we vergelijken met een soort wax die we ook terugvinden in de autoreinigingssector. De resultaten zijn dan ook vergelijkbaar, namelijk dat het vuil zich minder snel kan hechten waardoor de panelen langer proper blijven vanwege spoeling door regenwater. Om dezelfde reden als men dit zou toepassen op voertuigen bieden wij dit ook aan voor zonnepanelen. Puur esthetisch maar ook financieel bied dit een bepaald voordeel, aangezien de panelen minder frequent gereinigd zouden moeten worden. Indien u dit samen met een reiniging zou laten uitvoeren kost dit € 55 (incl. btw), hierdoor zou u een volgende reiniging mogelijk iets langer kunnen uitstellen. De nano coating blijft gegarandeerd 2 tot 3 jaar voldoende beschermend, vaak nog veel langer.

coating zonnepanelen

Zelf of laten uitvoeren

Het reinigen dient best te gebeuren met professioneel materiaal, kennis en producten. U kan er uiteraard ook voor kiezen om uw installatie zelf te reinigen of te controleren met de normale spullen die u in huis kan vinden en op voorwaarde u uw installatie veilig kan betreden. Met enige voorzichtigheid en voorbereiding levert dit ook best goede resultaten af. Echter wanneer u dit niet zelf ziet zitten, niet de nodige kennis en/of materialen bezit, dan kan u beroep doen op onze diensten, tegen eerlijke prijzen.  Voor meer informatie kan u onze gespecialiseerde website bekijken. Op de reiniging kan het verlaagde btw tarief van toepassing zijn (onder voorwaarden, bv. woning privé ouder dan 10 jaar) van 6 %. Dit levert een forse besparing op de totaal prijs op!

telescopische borstel

Waarom EC Technieken

Omdat we correcte diensten tegen eerlijke prijzen leveren, waarin de klant centraal staat. Indien er iets niet naar wens is zoeken we samen naar een oplossing. We komen de gemaakte afspraken na.

 

We bieden voor regelmatige opdrachten extra voordelige prijzen aan.

5 % korting indien een volgende reiniging binnen de 24 maanden dient uitgevoerd te worden, 10 % binnen de 12 maanden en 15 % binnen de 6 maanden (enkel van toepassing op reinigingen).

 

Ook voor bedrijven, grote projecten en regelmatige opdrachten kan u ons contacteren voor een passende offerte.

osmose water